Farveavl

Welsh Mountain Ponyen


Welsh Mountain ponyer behøver ikke megen introduktion. Selv om de er avlet i bjergene og de vildsomme egne i Wales i mange generationer, betyder deres velkendte smukke ydre ikke, at de kun er "legedyr". I århundreder har vilkårene været "kun den stærkeste overlever", hvilket indebærer en sund konstitution, jernstærke lemmer, og høj intelligens, som i forbindelse med det legendariske Welsh temperament gør den til den ideelle moderne bømepony. Man ser dem under rytter og for vogn over hele verden. De tilpasser sig vilkårene fra det kolde Canada til det varme Afrika og Australien. Welsh Mountain ponyens hoved bør være lille med små, spidse ører, store, fremstående øjne og bred pande. Kæbepartiet bør være markeret og tilspidset ned mod mulen; profilen kan være konkav eller "araberpræget", men aldrig konveks eller for lige. Halsen bør være lang og velansat på en skrå skulder, der går over i en velmarkeret manke. Lemmerne skal være placeret lige under kroppen med gode flade piber og runde stærke hove. Halen skal være højt ansat og frit båret. Bevægelsen skal være lige, livlig og fri med god undergriben og afskub.Rhyd-y-felin Saracen (Billed)

Farveavl

Den ægte palominofarve er et diluteringsgen og samtidig co-dominant, dette gør, at farven er umulig at renavle - til forskel fra visse andre farver - og en avler af palominofarvede heste kan derfor aldrig være 100% sikker på et palominofarvet føl. Populært sagt fortynder palominogenet det røde farvegen, og hesten bliver da palominofarvet. Den oftest benyttede metode til at fremavle palominofarvede heste, er ved at krydse en rød hest med en palomino. Ved denne metode vil sandsynligheden være 50% for en rød hest og 50% for en palominofarvet.


Krydser man derimod to palominoer med hinanden, risikerer man at fortynde det røde farvegen yderligere. Herved vil resultatet da blive Cremello eller Blue-eyed cream (BEC). Disse farver blev tidligere betegnet som albinofarver.


Bruger man kombinationen rød / cremello er man derimod 100% sikker på at få et palominofarvet afkom.


Cremello og Blue-eyed cream er lyse cremefarvede heste med lyserød hud og lyseblå øjne. Dog er det stadig muligt, på trods af deres lyse farve, at skelne hvide aftegn på disse heste. Ægte albinoer, der er helt hvide/ farveløse dyr med røde øjne, optræder ikke blandt heste.


Ved kombination af to palominofarvede heste, vil sandsynligheden for en palomino farvet hest være 50%, 25% for en rød og 25% for en BEC - sandsynligheden for at fremavle en palomino er altså ikke større end ved krydsning mellem en palomino og en rød hest. Den eneste sikre kombination i arbejdet med at fremavle palominofarven, er ved at krydse en BEC med en rød hest. Desuden er det også muligt at fremavle en palominofarvet hest, ved at krydse en rød hest med en dunfarvet, da denne også bærer "fortyndingsgenet". Krydser man en bærer af fortyndingsgenet med enhver anden farve hest, der selv bærer mindst ét rødt farvegen - herunder også sorte, sortbrune og skimlede heste, vil chancen for et palominofarvet føl altid være til stede.

kilde:http://www.heste-nettet.dk/heste/39/

                           COLOR CALCULATOR  -  www.horsetesting.com/CCalculator1.asp